
Yleistä
Kaste (baptismos, eli upottautuminen) kätkee siemenenä sisällään koko pelastuksen salaisuus, joka Jumalan armosta ja kirkon välityksellä toteuttuu ihmisen elämässä kunnes saavuttaa täyttymyksensä taivaan valtakunnassa. Sen useat nimet – valaistus, uskon sakramentti, jälleensyntymisen pesu– viittaavat jumalallisen elämän alkuunpanemiselle sielussa. ”Usko” on tässä mielessä Kristuksen palava läsnäolo, jonka Jumala sytyttää ihmisen sydämeen, kuten kastekynttilä hienosti ilmaisee. Kasteen vesien kautta kirkko johdattaa ihmisen jälleensyntymisen tietä kohti uutta elämää Jeesuksessa Kristuksessa, meidän Herrassamme. Luovuttuaan kasteessa kaikista sen synneistä ja saatuaan niistä täydellisen anteeksiannon, ihmisestä tulee kasteessa yksi henki Kristuksen kanssa, Pyhän Hengen temppeli ja Jumalan perheen jäsen.
Kirkko ilmaisee kasteessa äidillisyytensä ja nojautuen Jumalaan lupaa huolenpitonsa omille lapsilleen, jotka kasteen kautta saavat myös oikeuden tulla ravituiksi pelastuksen lähteistä (saada opetusta ja hengellistä tukea, osallistua ripin ja eukaristian sakramenteista, mennä halutessaan naimisiin katolisen kirkon opastuksella ja siunauksella, sekä tulla hengellisesti avustetuksi sairaustapauksissa tai kuolinvuoteella).
Vanhemmat ja kummit
Kirkon ensimmäinen huolenpidon ilmaus on taata uusille jäsenille sopivat puitteet kasvamiselle uskon elämässä. Kun kyseessä on lapsikasteesta, ensimmäiset uskon välittäjät ovat vanhemmat, jotka saatuaan lyhyen valmennuksen siihen, sitoutuvat juhlallisesti kasvattamaan lapsensa katolisen kirkon uskossa. Vanhempien tueksi, mutta myös aikuiskasteen tapauksessa, on valittava kummi. Hänen tehtävänsä on edustaa koko kirkkoa kyseisen ihmisen uskon takaajana. Kummeja voi olla useampikin, mutta vähintään yksi 16 vuotta täyttänyt ja vahvistuksen saanut katolilainen. Hänen tai heidän lisäkseen kastettavalla voi olla ei-katolisia todistajia, joiden täytyy kuitenkin olla kristittyjä.
Aikuisen kaste
Erikoisen huolenpidon saavat ne, jotka aikuisena haluavat tulla kastetuiksi. Silloin Kirkko saattaa heidät pitemmän ajan (1-2 vuotta), jota kutsutaan ”katekumenaatiksi”. Siinä syvennytään opillisesti, hengellisesti ja liturgisesti kristinuskon salaisuuksiin ennen kuin, yleensä Pääsiäisyönä, vietetään juhlallinen kaste koolla olevan seurakunnan keskellä.
Kaikki alkaa suunnittelutapaamisella kirkkoherran (tai hänen osoittama seurakunnan papin) kanssa, jolloin tuleva kaste suunnitellaan tapauskohtaisesti. Ota vaan yhteyttä niin katsomme miten voimme auttaa.